En lektion i grundläggande kyrkosymbolik ...

Igår blev det äntligen av att jag besökte Hammarö kyrka, en medeltida träkyrka som länge legat på researchlistan hos SKH (Svenska kyrkors hemligheter). Jag kan lugnt säga att jag inte blev besviken. Kyrkan innehåller allt en hugad kyrkomystiker kan tänka sig.  Broschyren om kyrkan var så informativ att jag fick idén om att ha några blogglektioner i kyrkosymbolik här på bloggen. Välkomna till del 1. 

Jesus på korset med en dödskalle och korsade benknotor under fötterna. Lite makabert kan man tycka men det symboliserar Jesus seger över döden. Att sedan USA:s högsta orden Skulls and bones har just denna som symbol och ordenslogga gör den ju inte mindre intressant. Skulls and bones är vad vi i dagligt tal kanske skulle kalla "Illuminati", det vill säga den orden som tagit sig rätten att styra över mänskligheten på ett i många fall makabert sätt. Enligt legenden symboliserar denna dödskalle Adam, det vill säga den första människan. Om vi går tillbaka till de sumeriska texterna var Adamu den första hybriden som Anunnaki tog fram genom genmaipulation mellan apa och Anunnakis egna gener. 

Ovanför Jesus huvud ser man ofta inskriptionen INRI som är en förkortning för Ihesus Nazarenus Rex Iudaeorum = Jesus från Nazareth, judarnas konung. Det var Pilatus som satte det på Jesus kors, förmodligen för att han verkligen trodde att Jesus var Messias. Bågen ovanför Jesus huvud flankeras av två snäckor med en lilja i mitten. Snäckan symboliserar den hermetiska visdomen och går långt tillbaka i tiden. Den står ibland även för den grekiske filosofen Pythagoras grundläggande visdom. Liljan symboliserar många saker, bland annat den ättelinje Jesus var efter och som går ända tillbaka till kung Anu från Nibiru, men den kan även symbolisera hur man framkallar nollpunktsenergin. 

Här har vi den apokalyptiska madonnan, och i det här fallet i Hammarö kyrka är hon superintressant tack vare de symboler hon har med sig, vilka är ovanliga i svenska kyrkor, men vanligare i spanska och franska, kopplade till Visigoterna. Maria har en krona på huvudet och står på ett moln. Molnet symboliserar att hon gömmer världens sol, Jesus, i sitt sköte liksom molnet döljer solen. Då ska vi komma ihåg att hela Nya Testamentet i grund och botten är en astroteologisk beskrivning. Den apokalyptiska madonnan har sitt ursprung i Uppenbarelseboken, där det berättas om en kvinna som blev havande och födde en son. Personligen tror jag att det snarare är Maria Magdalena som omtalas där, och det finns flera källor som tyder på det om man studerar de gotiska katedralernas symbolik. Nåväl, i sin högra hand håller Maria ett guldfärgat päron. Päronet symboliserar, enligt kyrkan, fruktsamhet och modersbröstet. Jag har en annan teori och det är att päronet symboliserar Enki från Nibiru. Vad jag grundar det på och vad det står för ska vi ta en annan gång. Jesus håller en vindruvsklase i sin hand och enligt sumeriska texter så kom vindruvan ursprungligen från planeten Nibiru och kom hit till Jorden för runt 400 000 år sedan. Enligt kyrkan symboliserar druvklasen vinet, det vill säga Kristi blod. Varför Kristi blod är så viktigt det förstår vi om vi ponerar att han är av kungligt, nibiruanskt ursprung. 

Runt om Maria och Jesus utgår snidade strålar. De bildar en mandorla, en mandelformad gloria som även kallas vesica piscis, eller ursprungsvulvan, varifrån allt en gång i tiden har kommit. Den universella vulvan, den ursprungliga jungfrun, som på egen hand fött alla själar. 

Tänkte avsluta dagens lektion med något så ovanligt som en apokalyptisk Jesus i oranteposition. Den hittade vi bakom stängda dörrar i församlingshemmet mitt emot Domkyrkan i Karlstad där vi var på ett möte med bland andra biskop emeritus Bengt Wadensjö. Halelluja! Frid vare med er!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-